De voordelen van een gemengde haag in de tuin!

De voordelen van een gemengde haag in de tuin!

De voordelen van een gemengde haag in de tuin!

Vroeger vond ik het altijd prachtig. Ik kwam langs mooie strakke tuinen en zag een pas geschoren haag. Heerlijk ruikt dat altijd vind ik. Ik zeg altijd een haag is een haag en ondanks dat ik ecologisch hovenier ben, vind ik het toch wel wat hebben. Een tuin is immers een stukje natuur dat ook een paradijsje mag zijn in je tuin. een plek waar je jezelf thuis voelt en wat een verlengstuk is van je huis. Een plek waar je heerlijk mag vertoeven en je thuis voelt. Een tuin kan echter ook in balans zijn met de natuur. In de natuur liggen ook niet overal stenen opritten en grind. Dit geldt natuurlijk ook voor hagen. Heb jij ooit een bos gezien waar een monocultuur haag met maar een plant in staat? Ik in ieder geval niet. Indien

je dit gezien hebt hoor ik dit graag. Als wij hagen aanplanten dan adviseren wij van Permaculture Innovations altijd om gemengde hagen aan te planten. Veel mensen kijken ons nog steeds vreemd aan. Desondanks heeft dit veel voordelen. Omdat ik het belangrijk vind om samen met mijn man Yordi Wagemakers meer balans in de tuinen te brengen schrijf ik dit artikel. Lees snel verder en ontdek de voordelen van een gemengde haag in je tuin. 

 

Wat is een haag?

Voordat ik wat meer over de voordelen van een gemengde haag ga schrijven ga ik je vertellen wat een haag is. Een haag is niets meer dan een natuurlijke afscheiding tussen tuinen en om meer privacy te bieden aan je perceel.Van nature komen hagen voor aan randen van een habitat, aan de rand van het bos of bij rivieren bijvoorbeeld. Hagen zijn er in allerlei soorten en maten. De meest voorkomende hagen die worden gebruikt voor tuinafscheiding zijn: taxus, buxus, liguster, laurierkers, beuken en coniferen hagen. Wij weten dat er ook vele andere opties zijn zoals bijvoorbeeld: vuurdoorn, sleedoorn, wilde peer, wilde kers, echte laurier, egelantier, boswilg, lijsterbes, sneeuwbes, spar, veldesdoorn, etc, etc. Het zorgt ervoor dat je tuin op een natuurlijke manier beschermd is tegen inkijk. Het geeft rust en een mooie toevoeging aan je tuin. Ik ben zelf gek op hagen. Van mij hoeven ze ook niet weg. al mogen ze wel meer gemengd zijn. 

 

Voordelen gemengde haag!

Nu je weet wat een haag is zal ik je wat meer vertellen over de voordelen van een gemengde haag. Je kunt een gemengde haag met allerlei bomen en struiken aanplanten en het vormt een mooi gezicht in je tuin. #haag

Voordeel 1: Een gemengde haag zorgt voor meer diversiteit.

Diversiteit in een tuin is belangrijk. Permaculture Innovations promoot dit ook. daarom adviseren wij altijd om planten door elkaar te planten en zo ook met een haag. Meer diversiteit zorgt voor een betere balans. Planten werken immers samen net zoals in de natuur. De diversiteit aan planten zorgt ook voor diversiteit aan dieren, zoals zangvogels, insecten, eekhoorntjes, egels, etc. Veel van deze dieren vormen ook weer belangrijke functies voor het algehele ecosysteem in je tuin. Je hebt meer leven en het is gezond voor je tuin. 

 

Voordeel 2: Een gemengde haag zorgt voor een gezondere haag!

Een haag die bestaat uit slechts een soort struik of boom is vatbaarder voor plagen. Je ziet vaak dat zulk soort hagen sneller vatbaar zijn voor vraat, virussen, bacteriën, schimmels en luis. Niet vreemd want schimmels, bacteriën, luizen en virussen die op een plant voorkomen krijgen meer de kans om zich sterk te vermenigvuldigen door het walhalla aan beschikbare voedselplanten. Ze zijn specifiek op een soort plant gefocused en zo zit dus gelijk heel je haag vol. Door de planten te mengen is het niet alleen lastiger voor de plagen om van boom op boom over te gaan, maar ook worden er door verschillende planten weer stoffen afgescheiden waar de desbetreffende plaag niet tegen kan. Veelal is een plaag een specialist die het ecosysteem in balans houdt door ervoor te zorgen dat er geen monoculturen ontstaan, ze zijn dus gespecialiseerd op het omzeilen van het afweersysteem van de desbetreffende plant, maar niet op die van de andere planten.. Zorg dus voor een gezondere haag en plant hagen aan met meer diversiteit.

 

Voordeel 3: Het ziet er gezellig uit!

Een gemengde haag ziet er ook nog eens mooi uit. Ik vind het altijd prachtig om te zien hoe planten in elkaar groeien en samen een kleine biotoop vormen in zo’n haag. Het is fraai om te zien en dit stukje mag natuurlijk ook aandacht hebben. Een tuin mag immers ook een paradijsje zijn. 

 

Hoe leg je een gemengde haag aan?

Nu je weet wat de voordelen zijn is het ook handig om te weten hoe je een gemengde haag aanlegt. Eigenlijk is het helemaal niet moeilijk. Het is allereerst wel heel belangrijk dat je weet wat voor planten je in haag wilt hebben. Het is immers handig om te weten wat je dient aan te schaffen en of de planten van nature goed samen kunnen. Natuurlijk is alles mogelijk; zo kan er bijvoorbeeld met de juiste combinatie van planten voor gezorgd worden dat er jaarrond prachtige bloemen/vruchten, en/of bladeren te beschouwen zijn. Maar de juiste combinatie planten zorgt er voor dat er een ecosysteempje ontstaat van samenwerkende planten en andere organismen. Ook is het van zeer groot belang om ervoor te zorgen dat de planten goed bij water en voedingsstoffen kunnen. Dit door de bomen bijvoorbeeld in een kleine verlaging te planten waardoor vocht en voedingsstoffen bij de wortels terecht kunnen komen; in de natuur is in een vallei de grond tenslotte vochtiger en vruchtbaarder. Ook helpt het om tenminste een substantieel deel van het blad te laten liggen. Dit zorgt namelijk voor een langdurige afgifte van voedingsstoffen voor de plant. Ook gaan in deze strooisellaag weer nuttige schimmels en bacteriën zitten die de planten nodig hebben voor voedselopname.  

 

Heb jij je keus gemaakt voor de soort planten kijk dan naar de hoogte die je wilt hebben in een haag. Je kan natuurlijk kiezen voor jonge planten, dit duurt wel langer voordat je haag dicht gegroeid is. Je kunt ook kiezen voor kant en klare hagen, alleen dan heb je alweer snel een monocultuur haag. Je kunt ook kiezen voor een plant die iets groter en voller is. Hoe dan ook geldt het naar onze ervaring met bomen en struiken dat ze geregeld na 2 of 3 jaar pas goed aan beginnen te slaan. Soms is dat wel stukken sneller of stukken later.

 

Kijk vooral ook naar de groeisnelheid en of iets bladhoudend is in de winter. Ik zelf vind een beuk tussen een laurierkers of viburnum niet zo mooi. een beuk verliest blad en dan krijg je kale plekken. Houdt hier dus vooral rekening mee. 

 

Ga naar een kweker of tuincentrum en laat je adviseren over alle diverse planten die er zijn. Wil je meer hulp dan kun je ook ons om advies vragen. Permaculture Innovations is gespecialiseerd in Permacultuur en ecologisch tuinieren. Samen kunnen wij kijken naar de juiste gemengde haag die bij jou past. 

 

Lees ook onze andere artikelen over het aanplanten in de late herfst/vroege winter. Een haag kun je namelijk het beste aanplanten in de maanden november, december en januari. Voor meer interessante artikelen verwijs ik je naar onze blogartikelen. Ook mulch is belangrijk, laat deze vooral tussen je haag liggen. Veel tuinier plezier. 

 

No comments.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.