De wilde tuin

De wilde tuin

De wilde tuin

De tuin laten verwilderen, het klinkt misschien gek, maar als je er wat beter over nadenkt is het allemaal erg logisch. Als mensen wonen wij namelijk allemaal in en samen met de natuur. Dat betekent dat van nature alles om ons heen wild is, en dat wij daar onderdeel van uitmaken. Het is de cultuur die wij zelf ontwikkeld hebben die vaak een andere illusie schept. Ondanks dat wij nu in comfortabele huizen, in gecultiveerde samenlevingen wonen is het van levensbelang om de connectie met de natuur te blijven behouden. Het is namelijk wie zij zijn!

Wildernis in de ecologische tuin

Door wildernis in de tuin de ruimte te geven, en misschien uit praktische overwegingen hier en daar een beetje te sturen, creëer je een prachtig, gezond, sterk en gebalanceerd ecosysteem. Hierin zorgen de verschillende organismen er voor dat de levenscondities voor weer andere organismen geschikt zijn, vaak in complexe netwerken van samenwerkingen. Dit brengt een enorme diversiteit, wat de basis legt voor een ecologische tuin.

Kosten en moeite besparen in de ecologische tuin

Overigens bespaar je jezelf door de wildernis in de tuin toe te laten heel wat kosten en moeite. Alleen al die duizenden euro’s aan plantgoed die worden uitgespaard, terwijl deze prachtige planten vaak vrijwillig al in je tuin komen. De wilde planten zijn ook veel beter aangepast aan de plaatselijke condities van het landschap waar ze in staan, en hebben dus vele malen minder vertroeteling nodig.

Balans in de natuurlijke tuin

Door de wildernis wat te sturen (enkele planten verplanten, nieuwe planten introduceren, sommige soorten wat indammen), kun je er voor zorgen dat er een prachtige balans komt tussen cultuur en natuur, en zo kun je mooi je creatieve expressie zijn werk laten doen. Door hierin goed te kijken naar het plaatselijke microklimaat en de organismen samen te brengen volgens microbiotopen kun je er voor zorgen dat alle organismen hun plekje weten te vinden. Kijk hierbij ook goed naar geologie; hoogteverschillen in de tuin, verschillende bodemtypen, water, etc. In onze cursussen, workshops en lezingen gaan we hier uitvoerig op in.  Lees meer informatie over onze cursussen, workshops en lezingen op https://www.permacultureinnovations.eu/wp-admin/post.php?post=634&action=edit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.