Hoe je op natuurlijke wijze slakken bij je planten vandaan houdt!

Hoe je op natuurlijke wijze slakken bij je planten vandaan houdt!

Slakken je ziet ze waarschijnlijk regelmatig in je tuin. In mijn tuin zitten er in ieder geval heel erg veel. Vind ik het erg dat er slakken in mijn tuin zitten? Ja en nee, want beestjes zijn welkom in mijn tuin, maar niet op mijn groente. Ik probeer in mijn natuurlijke tuin beestjes zoals slakken hun gang te laten gaan, maar bij sommige planten heb ik liever geen slakken in de buurt. Daarom leg ik mijn tuin zo aan dat ik slakken op natuurlijke wijze kan weren bij de planten in mijn tuin. Wil jij ook weten hoe? Lees dan snel verder!

Waarom zou je slakken weren?

Slakken worden vaak gezien als plaag, veel mensen die gebruiken dan ook allerlei middelen om slakken uit hun tuin te weren, maar de meeste slakkensoorten in Nederland vinden jouw planten niet interessant. Zij houden je tuin juist schoon door verrotte plantenresten op te eten.

Huisjesslakken bijvoorbeeld die eten geen planten maar juist dode bladeren en doen je tuin geen kwaad. Pas wel op voor de segrijnslak, herkenbaar aan het slangachtige motief op zijn huisje.

De segrijnslak is een slak die wel gevaarlijk is voor de planten in je tuin.

Dit is de segrijnslak (bron: Milieucentraal.nl)

Eigenlijk zijn het vooral de naaktslakken die al je planten op eten, vooral de grote dikke naaktslakken eten wel de helft van hun lichaamsgewicht. Kijk dus vooral naar welke slakken je in je tuin hebt.

Zo houd je slakken op afstand in je tuin!

Je weet nu welke slakken gevaarlijk zijn voor je planten en welke slakken niet. Je kunt slakken heel makkelijk op afstand houden. Kies allereerst planten die goed bestand zijn tegen slakkenvraat voorbeeld van deze planten zijn: bosanemoon, wilde akelei, zulte, vingerhoedskruid, klimop, inheemse viooltjes, inheemse varens, ooievaarsbek en kruiden als tijm, bieslook en daslook.

Slakken houden van vochtige plekken in je tuin!

Slakken die houden van vochtige plekken in je tuin, het is daarom raadzaam om geen kwetsbare planten op die plaatsen te zetten. Heb je veel stapelmuren of andere natuurlijke elementen in je tuin net als ik? Plaats dan planten die slakken weren zoals look etc. naast je kwetsbare planten.

Nodig natuurlijke vijanden uit in je tuin

Egels, vogels en spitsmuizen eten graag slakken.Wil je minder slakken in je tuin ? Maak je tuin dan een paradijs voor deze dieren. Dit doe je door veel schuilplaatsen te maken voor deze dieren door veel struiken te planten en takken wallen te maken. Ook door meer vijvertjes te maken trek je allerlei dieren aan die slakken eten.

Kies voor zoveel mogelijk inheemse planten die slakken niet eten!

Kies voor inheemse planten die slakken niet aanvreten. Bijvoorbeeld wilde akelei, steenanjer, ooievaarsbek en kruiden als tijm en bieslook.

Leg koffiedik of andere natuurlijke middelen bij je kwetsbare planten.

Leg barrières van koffiedik of eierschalen om je kwetsbare planten. Let op: cacaodoppen zijn giftig voor honden.

Sproei in de ochtend!

Sproei in de ochtend en niet te veel in de avond, slakken houden van vocht en in de avond blijft het vaak te vochtig waardoor slakken zich op hun gemak voelen.

Conclusie: Slakken weren in je tuin is eenvoudig!

Zo zie je maar slakken weren in je tuin bij kwetsbare planten is niet moeilijk, ik doe het zelf ook en het werkt uitstekend bij mij. Slakken mag je als vriendjes zien.

#Permacultuur 

#belgie 

#nederland 

#tuinadvies 

 

No comments.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.