Kijken naar de situatie van je tuin!

Kijken naar de situatie van je tuin!

Kijken naar de situatie van je tuin!

Kijken naar de situatie van je tuin:

Om een goede basis te leggen waarin je planten goed groeien en goed om kunnen gaan met de verschillende weersomstandigheden is het belangrijk om eerst te kijken naar de situatie van je tuin. Dit houdt in dat je naar een aantal elementen gaat kijken welke ik hieronder toelicht:

Observeren is leren

In de basis van de permacultuur leer je ook om je landschap te lezen. Je tuin is eigenlijk een mini landschap en deze kun je ook lezen. Ga vaak in je tuin zitten, observeer en leer wat er allemaal gebeurt. Houdt dit bij in een logboekje zo kun je leren hoe jouw tuin zich ontwikkeld. Maak als het kan ook foto’s het liefste alle seizoenen. Op deze manier weet je heel duidelijk hoe jouw tuin er elk seizoen bij ligt.

Ligging van de tuin

Voordat je aan de slag gaat met een heel tuinontwerp is het belangrijk dat je gaat kijken naar de ligging van je tuin. Onder ligging verstaan we heel praktisch omschreven waar je tuin ligt. Ligt je tuin op het:

  • Zuiden
  • Zuidoosten
  • Noorden
  • Noordoosten
  • Noordwesten
  • Westen
  • Zuidwesten 

 

Of is het zo dat je tuin zo groot is dat het op meerdere delen ligt. Dit is natuurlijk heel simpel gezegd maar hoe bepaal je de richting van jouw tuin. Soms weet je het wellicht al, maar indien je het niet weet is het handig om te weten hoe je de ligging van je tuin bepaalt. Dit kun je op de volgende manier doen:

 

Teken je tuin uit

Voor je aan de slag gaat is het handig om je tuin op te meten en deze uit te tekenen. Op deze manier krijg je een goed overzicht en kun je alles er gelijk in vinden. 

Maak gebruik van een kompas

Kompas. Een eenvoudige manier om erachter te komen hoe jouw tuin gelegen is, is het toepassen van een kompas. Een kompas werkt volgens het principe dat de naald van het kompas altijd naar het noorden wijst. Zo kun je  bepalen waar jij je  bevindt, ten opzichte van het noorden en hoe jouw tuin gelegen is.Door dit gelijk uit te tekenen in je tekening kun je heel makkelijk jouw tuin uittekenen en erin zetten hoe je tuin is gelegen. Zeker indien je een hele grote tuin hebt kun je dit makkelijk in zones zetten en op deze manier heel eenvoudig erin tekenen waar welke ligging is. 

 

Kijk goed naar de zon en de wind

Indien je de ligging van de tuin hebt bepaald weet je ook makkelijker of er veel of weinig zon in je tuin komt. Dit is essentieel om op deze manier de juiste ligging te bepalen. In het tuinontwerp kun je dan ook intekenen waar welke planten dienen te komen. Doe dit op meerdere tijdstippen van de dag, want dan kun je goed zien wanneer de zon precies schijnt. 

 

Planten zijn ook gevoelig voor wind. Wind droogt de grond immers uit en sommige planten kunnen er echt niet tegen. Kijk dan vooral ook waar de wind vandaan komt. Op een windstille dag zal dit lastig gaan, maar op een dag met meer wind zul je goed kunnen zien aan de planten die er al staan of door een simpel windmolentje te plaatsen waar de wind vandaan komt. Ga gewoon eens een aantal dagen voelen om dit goed te kunnen bepalen en teken het in je plattegrond uit. 

 

Kijk goed naar de omgeving 

Nadat je bepaald hebt waar je tuin ligt en waar de zon en de wind vandaan komen is het belangrijk om te gaan kijken naar de omgeving. Ligt je tuin totaal ingesloten? Ligt je tuin op een hoek? Zijn er schuttingen? Zijn er veel huizen? Dit is namelijk belangrijk omdat je op deze manier ook weet of je tuin al beschutting heeft of niet. Teken dit ook uit op je plattegrond. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken wat er in je omgeving groeit. Ga eens op fiets of wandeltocht en verken je omgeving. Kijk naar wat er in de buurt groeit. Kijk goed naar welke tuinen het goed doen, welke stukken natuur er gezond uit zien. Observeer en schrijf op wat je allemaal ziet en opmerkt. 

 

Conclusie:

Nadat je deze stappen hebt ondernomen heb je al een goed beeld van je tuin. Op deze manier kun je verder om te bepalen hoe je jouw tuin gaat aanleggen en gezond gaat maken. Dit vooronderzoek is van essentieel belang om je tuin en je omgeving levend te houden. Houd er wel rekening mee dat het natuurlijk nooit 100% garantie is want natuur blijft natuur en je mag de natuur ook wat zijn gang laten gaan. Eigenlijk is het een combinatie van allerlei omstandigheden, wat maakt dat iets het gaat redden of niet. 

Dit is de eerste basis om een goed tuinplan te kunnen maken. Wil je meer weten dan kun je contact op nemen met mij of ik verwijs je naar het blog van mijn partner.

No comments.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.