Alles over de toepassing van lagen in je tuin op basis van het permacultuur principe!

Alles over de toepassing van lagen in je tuin op basis van het permacultuur principe!

Alles over de toepassing van lagen in je tuin op basis van het permacultuur principe!

Permaculture Innovations is een ecologische hovenier die zich gespecialiseerd heeft in permacultuur. Tussen tuinieren op basis van permacultuur en ecologisch tuinieren zitten een aantal verschillen, maar ook overeenkomsten. Daar wij van allebei de voordelen zien combineren wij dit over het algemeen altijd in de tuin. Zo maken wij volgens het permacultuur principe ook zoveel mogelijk gebruik van lagen in de tuin. Bij permacultuur gaat dit vaak om lagen van eetbare planten, wij combineren dit principe vaak op een ecologische manier, bij ons is het daardoor niet altijd alleen maar eetbaar.  Wij passen dit lagenprincipe toe omdat wij hier de voordelen van inzien. Permaculture Innovations wil innovatief denken en alles combineren. Vandaag leggen wij als ecologisch hovenier uit hoe je dit lagen principe kan toepassen in je tuin. Lees snel verder en ontdek de voordelen van dit mooie concept uit de permacultuur.

Wat is permacultuur?

Permacultuur is een methode waarbij men kijkt vanuit het agrarische oogpunt en het voorbeeld van natuurlijke ecosystemen en eventuele oude tuinbouwmethode mee worden genomen. Uitgaande van de basis van symbiose, ethiek en ecologie. Op deze manier probeer je met deze principes een leefomgeving te creëren welke ecologisch, duurzaam en economisch stabiel is.

Het woord permacultuur komt van het permanent en agricultuur en betekend letterlijk permanente cultuur. . Met permacultuur maak je een tuin met behulp van natuurlijke principes. Een permacultuur systeem wordt zo ontworpen dat het de veerkracht heeft van een natuurlijk ecosysteem.

Wat is ecologisch tuinieren?

Ecologisch tuinieren is dat je op een natuurlijke manier tuiniert waarbij je goed naar de leefomgeving kijkt en deze zo probeert na te bootsen dat alles ecologisch in balans is. Je maakt geen gebruik van bestrijdingsmiddelen, je probeert een leefomgeving voor dieren, planten en mensen te creëren. Bij ecologisch tuinieren heb je respect voor alles wat groeit, leeft en bloeit.

Wat is het verschil tussen ecologisch tuinieren en permacultuur?

In principe zijn er niet heel veel grote verschillen tussen permacultuur en ecologisch tuinieren. Beiden gaan uit van een ecologische balans en willen een leefomgeving creëren die voor mens, plant en dier prettig is. Het verschil met permacultuur is dat:

  • je niet perse uitgaat van een permanent principe;
  • je niet altijd gebruik maakt van eetbare planten;
  • je bepaalde kleine micro biotopen creëert in je tuin;
  • je ploegt nauwelijks de grond om bij permacultuur;
  • je niet altijd gebruik maakt van lagen.

Wat houdt de lagenstructuur volgens de permacultuur in?

Het belangrijkste element waar we bij permacultuur naar kijken  is de bodem.  Na jarenlange uitputting door monocultuur, pesticiden en kunstmest moet deze vaak hersteld worden.  Bij de  opbouw van een landschap volgens permacultuur ga je uit van zeven lagen.   Iedere laag bevat bomen of planten van verschillende functies zoals voor de voedselvoorziening, beschutting, windkering, geneeskracht en houtproductie voor brandstof en bouwmaterialen. Iedere laag zorgt ook voor diversiteit en in de juiste samenhang werken ze samen aan het bevorderen van de gezondheid van de grond.

De 7 lagen bestaan in grote lijnen uit:
1. Hoge bomen: walnotenbomen, eiken, tamme kastanje en hoogstamfruitbomen e.a.;
2. Lager bomen: hazelnoten, fruitbomen en andere soorten bomen;
3. Klimplanten: hop, bonen, passiebloem, druif en kiwi, etc.;
4. Struiken: bessen, bramen, frambozen, laurier, bamboe, sering, vlinderboom;
5. Kruidenachtige planten: groenten, kruiden en bloemen;
6. Bodembedekkers/kruipers: groenbemesters, aardbeien, pompoen, courgettes;
7. Wortelgewassen: aardappelen, wortelen, uien, knoflook en pastinaak.

 

Welke voordelen biedt de lagenstructuur van permacultuur?

De lagenstructuur volgens het permacultuur principe biedt diverse voordelen zoals:

  • Je hebt minder onderhoud door dat alles is dicht gegroeid en zichzelf in stand houdt. Het is dus beheersbaarder tuinieren.
  • Indien je een eetbare tuin hebt heb je meer opbrengt per vierkante meter.
  • Er ontstaat meer bodemleven en een betere bodemstructuur.
  • Er ontstaan kleine microbiotopen.

Hoe passen wij de lagenstructuur toe in combinatie met ecologisch tuinieren?

Je weet nu wat ecologisch tuinieren is en tuinieren volgens het permacultuur principe. Ook hebben we je meer vertelt over het lagenprincipe, de verschillen tussen beiden vormen. Nu is het belangrijk dat we je uitleggen hoe je de lagenstructuur kunt combineren met ecologisch tuinieren. Over het algemeen leggen wij vaak puur eetbare tuinen aan, puur omdat hier veel vraag naar is. Desondanks leggen wij ook veel ecologische tuinen aan waarbij niet alles voor de mens eetbaar is maar wel voor de dieren. Dit is een van de manieren waarop wij toepassing maken van de lagenstructuur. Wij gaan als ecologisch hovenier uit van een natuurlijke manier van tuinieren, we kijken vooral hoe de natuur het doet. Ga maar eens in de bossen wandelen? Of kijk eens in een weide landschap? Is alles daar even hoog? Is alles hetzelfde? Loop maar eens met deze vragen in je hoofd rond in de natuur en kijk maar eens rond.

Indien je goed kijkt zul je zien dat in de natuur alles goed groeit (mits het een gezond landschap is) en elkaar ondersteund. Je ziet duidelijk dat alles van hoog naar laag gaat of je nou in het bos of de weide bent. Wij gaan uit van dit principe en dit passen wij als ecologisch hovenier dan ook graag toe in uw tuin.Wij planten dus vooral alles van hoog naar laag of het nu eetbaar of niet eetbaar is. Op deze manier willen wij een goed bodemleven creëren, zorgen voor een bedding die water vasthoudt. Ook is er bij dit principe minder onderhoud en kun je de tuin gewoon goed beheren.

Hoe kun jij het lagen principe toepassen in je tuin?

Je kunt natuurlijk een tuin aanleggen die volledig gebaseerd is op permacultuur en vooral eetbaar is voor jezelf. Daar is niets mis mee en dit is een keuze die jezelf maakt. Wil je een tuin die vooral mooi is, natuurlijk en in balans dan kun je dit principe ook toepassen zonder dat alles perse eetbaar is. Maar hoe pas je dit nou toe? Allereerst dien je vooral eerst naar je tuin zelf te kijken en bodemonderzoek te doen.  Lees vooral even diverse artikelen voordat je echt lagen toe gaat passen. Nadat je dit hebt gedaan kun je een tuinontwerp gaan maken en een  plantenlijst op gaan stellen . In je ontwerp tekening kun je al met kleuren de lagen in je tuin aangeven. Voorbeeld:

1. Hoge bomen:  kunnen ook middel stam of mini bomen zijn, afhankelijk van je tuin grote en wat je zelf wilt. Geef je blauw.
2. Lager bomen: dit zijn de bomen en struiken die net wat lager zijn dan de andere van een. Indien je alleen maar mini bomen hebt hoef je dit niet toe te passen. Geef dit de kleur oranje.
3. Klimplanten: hop, bonen, passiebloem, druif en kiwi, etc., dit is alleen als je ook klimplanten tegen je bomen wilt laten groeien of groente tussen je tuin zet. Dit geef je kleur paars.
4. Struiken: die kunnen er altijd wel in, houdt wel rekening met de grote van de bomen. Deze geef je kleur roze.
5. Kruiden achtige planten: groenten, kruiden en bloemen die kun je altijd plaatsen. Deze geef je de kleur geel.
6. Bodembedekkers/kruipers: dit zijn altijd de zo laagst mogelijke bodembedekkers die er zijn je kunt bij laag vijf namelijk ook bodembedekkers neer zetten die wat hoger worden. Ga hier vooral van heel klein kruip goed uit. Denk aan zenegroen bijvoorbeeld. Deze laag geef je de kleur bruin.
7. Wortelgewassen: indien je niet perse iets eetbaar wilt in je tuin kun je ook bollen zetten, knoflook en bieslook. Deze laatste zijn goed tegen ongedierte. Geef deze de kleur fel groen.

Bovenstaand is natuurlijk maar een voorbeeld de kleuren kun jezelf kiezen. Ik wil er alleen maar mee uitleggen hoe je zoiets op kunt bouwen. Het zijn voornamelijk de lagen 1 en of 2, 4, 5 en 6 die wij meestal toepassen in een gelaagde opbouw daar in kleine tuinen de rest niet altijd kan.  Kijk vooral naar wat jezelf wilt, maar hopelijk zie je de voordelen in van deze opbouw.

Conclusie: Kijk, leer en ontdek!

Dit lagen principe toepassen is een kwestie van goed kijken, leren, lezen en ontdekken. Ga veel op onderzoek uit in de natuur. Observeer na aanleg je tuin ook meerdere malen. Teken alles goed uit, beslis wat voor soort tuin je wilt, wat je erin wilt hebben staan en hoe je dit alles goed kunt toepassen.

Indien je meer informatie wilt verwijs ik je naar deze website, of je kunt met mij contact opnemen voor tuinadvies.

#tuinadvies 

#nederland

#ecologisch 

#belgie 

#permacultuur 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.