Stapelmuren in de tuin
Wat bedoelen we met een stapelmuur?
Stapelmuren zijn borderafscheidingen of imitatie-rotsformaties van los-gestapelde stenen, vaak afgewerkt met rotsen. De stenen kunnen een combinatie zijn van wat er al in de tuin aanwezig is, en aangevoerd materiaal om de muur te diversificeren.
Hergebruik en gesloten grondbalans bij stapelmuur
Heb je grond, puin of zand, en bijvoobeeld oude straatstenen over bij de aanleg of renovatie van jouw tuin of landschap? Dan is het bouwen van een stapelmuur een ideale en speelse manier om van dit overschot aan materiaal af te komen. Hiermee spaar je dan de enorme kosten en uren voor het afvoeren van deze materialen uit, en dat schept ruimte om de creatieve geest los te laten gaan.
Stapelmuur als ecologische biotoop
Een stapelmuur functioneert als ecologische microbiotoop. Hier kunnen planten en andere organismen die graag in rotsachtige condities groeien zich uitleven. Een stapelmuur biedt ook onderdak en voedsel aan een grote hoeveelheid fauna. Zo schept de aanleg van een stapelmuur mogelijkheden tot grote biodiversiteit in de tuin.
Stapelmuren bieden ruimte in de tuin
Stapelmuren bieden niet alleen ruimte aan flora en fauna, maar kunnen dankzij hun ‘vormeloosheid’ en multifunctionele toepassingsmogelijkheden, veel ruimte creeeren in een tuin. Zo kunnen zij anders ‘loze ruimtes’ in de tuin omtoveren tot iets moois en functioneels, zoals bijvoorbeeld een zitplek of buitenkeuken in de tuin.
Hoe is een stapelmuur opgebouwd?
Om te beginnen wordt er gezorgd voor een stevige, vlakke bedding. Zo nodig wordt er gewerkt met gebroken puin als onderfundering, maar in de regel is stevig aangedrukt zand voldoende. Met een waterpas kan de uitlijning van de muur bepaald worden. Het is belangrijk dat de muur altijd iets naar binnen helt, dus naar de grond toe, en nooit naar buiten. Door de muur iets naar binnen te laten hellen zorgen we voor een stabile geheel. Over de lengte dient het zandbed vlak te zijn. Dit kan waterpas, of onder een helling, zolang het maar vlak is. Dan begint men met het plaatsen van grotere stenen, of in ieder geval stenen met een breder draagoppervlak. Dit biedt de muur dan ook weer stabiliteit, en geeft een mooie bedding voor de volgende stenen. De stenen die gebruikt worden in een stapelmuur zijn vrijwel altijd maatvast, wat mogelijkheid schept tot ‘tetrissen’. Hiermee kunnen de stenen zo in elkaar gepuzzeld worden dat stenen van verschillend formaat samen tot een laag vormen. Op de foto’s hieronder wordt dit visuseel gemaakt. De eerste 40 cm van een muur worden vaak onder een zeer steile hoek gebouwd. Dit geeft als het ware een stevige fundering en ‘borderafscheiding’. Hierna komt dan vaak de meer creatievere fase, waarbij er meer met diepte gewerkt word ten er ruimte komt voor zitjes, vijvertjes, borderbakken, barbeques, buitenkeukens, etc etc etc.
Ook een stapelmuur in uw tuin?
Bent u geinteresseerd of wilt u ook een stapelmuur in uw tuin, kijk dan op onze website permacultureinnovations.eu voor meer informatie, vraag een advies gesprek aan, of schrijf u in voor een van onze cursussen en workshops.
#tuinadvies #Belgie #Nederland #permacultuur
No comments.