Gastartikel: Ecologisch snoeien!

Gastartikel: Ecologisch snoeien!

Gastartikel: Ecologisch snoeien!

Snoeien je ontkomt er niet aan in je tuin. Een paar keer per jaar dient er gesnoeid te worden. Waarom dien je planten in je tuin te snoeien? Nou ten eerste omdat je wellicht een strakke haag wilt, ten tweede omdat je bomen te groot worden, ten derde omdat planten het nodig hebben. Snoeien van planten kan op diverse manieren en een aantal keer per jaar. Wij snoeien vaak ecologisch tenzij de klant het echt anders wilt. Toch raden wij ecologisch snoeien aan. In dit artikel leggen wij uit waarom.

Waarom dien je te snoeien?

Er zijn veel redenen te noemen waarom het belangrijk is om te snoeien in je tuin zoals :
  • Veel mensen vinden een strakke haag mooier
  • In de natuur eten beesten zoals herten en dergelijke ook bladeren van de bomen , zo blijven de planten en bomen kort. Het is eigenlijk een natuurlijke snoei . Planten zijn daar op ingesteld en hebben het daarom nodig . Zo blijft de balans van de natuur behouden.
  • De planten worden anders te groot

Wat is ecologisch snoeien?

Mijn partner heeft een ecologisch hoveniersbedrijf en ik help hem vaak, zodoende dat ik ook weet wat alles inhoud. Dit blog heb ik opgezet om mensen te informeren over ecologisch tuinieren. Het is mijn missie om de balans tussen mens en natuur terug te brengen. Belangeloos informeer ik mensen over alles wat met natuurlijk tuinieren, energetisch tuinieren, voor je zelf zorgen en liefde te maken heeft. Ik wil je danken voor het lezen van dit artikel. Je wilt blijkbaar weten hoe je ecologisch snoeit . Vaak tijdens ons werk vragen mensen ons om hun tuin te snoeien. Veel mensen vragen om een aantal beurten per jaarlijks: herfst, winter, lente en zomer. We snoeien meestal wel een van die seizoenen maar we houden het niet zo strak aan als een reguliere hovenier. Waarom niet? Omdat wij willen zorgen voor een ecologische balans. In de natuur worden planten ook niet elk seizoen helemaal kort gegeten door dieren. In de winter en herfst bijvoorbeeld eten herten alles kaal, in de lente komt alles dan weer op. Herten die eten dan bijvoorbeeld de jonge bladeren en het gras, ook krijgen planten dan meer licht en kunnen ze beter groeien. Er zit dus wel dergelijk ook een soort seizoen snoei in, maar de dieren eten niet en seizoen alle planten. Het is maar net afhankelijk van wat er opkomt en hoe groot het groeit. Om een ecologische balans in alles te houden is het belangrijk om hier naar te kijken. Gewoon hoe wordt het in de natuur gedaan? Welke plant heeft het nodig en welke moet nog groeien? Ook is het belangrijk om goed naar de bomen, struiken en planten in je tuin te kijken of ze het nodig geven of dat zie nog voeding geven aan de deren. Hortensia’s laten we daarom staan en snoeien we in de lente. Terwijl we de topjes van de lavendel nog wat kort zetten. Eigenlijk is ecologische snoei gewoon echt de natuur nabootsen, wij zijn de herten en konijnen.

Hoe snoei je ecologisch?

Zoals al uitgelegd kijk je bij ecologisch snoeien naar de plant zelf. Je snoeit dus niet omdat het moet voor het seizoen nee je kijkt echt of de plant het aankan. Zo kan het zijn dat je de beuken in de zomer snoeit maar de laurier hagen niet. Je kijkt naar de staat van de planten, de weersomstandigheden, hoe planten het doen, hoe de balans is in de tuin en wat het aan kan of niet. Misschien staat er wel veel wind? Of kunnen planten op die plek snel doodvriezen, dan is snoeien in de winter heel kort zetten niet aan te raden. Eigenlijk doe je met onderhoud dus hetzelfde als met aanleggen en planten. Je leest de tuin en maakt een plan aan de hand daarvan ga je snoeien. Ecologisch snoeien is dus niet meer dan kijken naar je tuin. Vaak knip je alleen de toppen eraf of kijk je naar de vorm van de plant. Je kijkt ook naar de planten er omheen.

No comments.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.